
 

How Often Can I File Bankruptcy? 

I'm often asked if someone can file bankruptcy if they've done that 

before, or how often they can file bankruptcy. You can actually file 

bankruptcy at any time, but you won't get rid of ("discharge") your 

debts unless you meet the timing rules for multiple bankruptcy filings. 

So let's take a look at those. 

Filing a Chapter 7 bankruptcy after a prior Chapter 7 
 

If you received your a discharge of debts in the first Chapter 7, you cannot receive a second discharge in a 

Chapter 7 that is filed within eight years from the date that the first case was filed. 

Filing a Chapter 13 bankruptcy after a prior Chapter 13 

If you received your a discharge of debts in the first Chapter 13, you cannot receive a second discharge in 

a Chapter 13 that is filed within two years from the date that the first case was filed. Because it usually 

takes three to five years to complete a Chapter 13 repayment plan and receive a discharge, you can 

typically file for another Chapter 13 and be eligible for a discharge immediately after your first case is 

closed. 

Filing a Chapter 7 bankruptcy after a prior Chapter 13 

If you received your a discharge of debts in the first Chapter 13, you cannot receive a second discharge in 

a Chapter 7 that is filed within six years from the date that the first case was filed. The exceptions to this 

waiting period are: 

• You paid all unsecured creditors in full in the Chapter 13 - or - 

• You paid at least 70% of the claims in the Chapter 13 and the plan was proposed in good faith and was 

your best effort. 

Filing a Chapter 13 bankruptcy after a prior Chapter 7 

If you received your a discharge of debts in the first Chapter 7, you cannot receive a second discharge in a 

Chapter 13 that is filed within four years from the date that the first case was filed. 

What If You Didn't Receive a Discharge of Debts in the First Case? 

If you didn't receive a discharge in the first bankruptcy case, in most cases you can file bankruptcy again 

without any limits on the second discharge. However, if a discharge was actually denied (for all debts or 

only some of them) by the judge in the first case, you can file again but you will probably not be entitled 

to a discharge of the "denied discharge" debts from your first case. 

The takeaway is to always check with an experienced bankruptcy attorney! 
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